Svensk Konsertdirektion AB

Jakob Lindberg
Guitar-Lute


Svensk Konsertdirektion AB is the proud general manager of Jakob Lindberg.

Svensk biografi Images Online Resources

Svensk biografi

 

JAKOB LINDBERG föddes i Djursholm utanför Stockholm och utvecklade sitt första passionerade musikintresse genom att lyssna till the Beatles. Han började spela gitarr och intresserade sig snart för den klassiska repertoaren. Vid 14 års ålder togs hans musikaliska utveckling om hand av Jörgen Rörby som också gav honom lektioner i lutspel. Efter studier i musikvetenskap vid Stockholms Universitet reste han till London för att studera vid Royal College of Music. Där gav Diana Poulton honom fördjupade kunskaper om lutan och dess rika repertoar och mot slutet av studietiden beslöt han sig för att huvudsakligen ägna sig åt renässans- och barockmusik.

Idag räknas Jakob Lindberg som en av de mest framstående utövarna inom detta område. Han har gjort ett stort antal inspelningar och några av dessa är banbrytande eftersom de presenterar musik för första gången på CD. Han är den förste som har spelat in Dowlands samtliga verk för luta och hans inspelning av Bachs lutmusik hör till de viktigaste tolkningarna av dessa verk.

Jakob Lindberg är en mycket aktiv continuo-spelare och har framträtt med många kända ensembler som The English Concert, Taverner Choir, The Purcell Quartet, Monteverdi Choir, The Orchestra of the Age of Enlightenment och The Academy of Ancient Music. Han är också eftersökt som ackompanjatör och har konserterat med bl.a. Emma Kirkby, Nigel Rogers och Ian Partridge. Han assisterade Andrew Parrott i den musikaliska ledningen av Purcells Dido and Aeneas på Drottningholmsteatern 1995 och 1997 dirigerade han där Jacopo Peris Euridice.

Det är framför allt genom sina konserter som han nu anses som en av de främsta lutenisterna i världen och han har spelat i nästan alla länder i Europa, i Japan, Ryssland, Georgien, Mexico, Kanada, Australien, Korea, Kina och USA. Vid sidan om sin konsertverksamhet undervisar Jakob vid Royal College of Music där han efterträdde Diana Poulton som professor i luta 1979.


Back to top


Images

Photos for PR use150209ai Malcolm Crowthers.jpg
Size: 1465 x 1922
Credit: Malcom Crowthers150209ai Alexander Lindberg.jpg
Size: 2092 x 1881
Credit: Alexander Lindberg1 Rauwolf 1.jpg
Size: 2164 x 1842
Credit:

Back to top


Online Resources

Jakob Lindberg website


info@loddingkonsert.se
Svensk Konsertdirektion AB - Tradition in Artist Management